Er det en spiseforstyrrelse?

Hvad er en spiseforstyrrelse

En spiseforstyrrelse handler om biologi og psykologi i et kompliceret samspil. Om de fysiske symptomer på underliggende psykiske problematikker.

Udadtil er personer med en spiseforstyrrelse overoptaget af mad, krop, vægt og udseende. Indadtil handler spiseforstyrrelser altid om lav og svingende selvfølelse. Maden og kroppen bliver et sprog til at håndtere følelser og udfordringer i livet. En mestringstrategi der vanemæssigt bliver en livsstil.

Den norske psykiater, professor og fremtrædende ekspert inden for spiseforstyrrelser, Finn Skarderud, giver følgende beskrivelse af spiseforstyrrelser:

”Spiseforstyrrelser er kroppens konkrete tale. Den taler et tydeligt og overtydeligt sprog. Den, der er tynget af problemer, forsøger at blive lettet. Den, der oplever et indre kaos, forsøger glemme via overspisningen. Den, der er utilfreds med sig selv, forsøger at ligne én, der er ideel. Den, der længes efter kærlighed, fylder sig med mad.

    Det er måske det, vi ikke forstår: At det er så enkelt.”

En spiseforstyrrelse handler blandt andet om:

 • Selvværd
 • Krav til sig selv og andre
 • Identitet – hvem er jeg?
 • Samspil mellem fysiologiske og psykologiske mekanismer
 • Sensitivitet
 • Relationer
 • Grænser
 • Vaner

Det er ikke muligt at udpege en enkelt årsag til en spiseforstyrrelse –  årsagerne kan være mange og findes på såvel det personlige, familiemæssige, sociale, kulturelle og globale plan.

Hvad er bulimi?

De fleste mennesker kender til det at spise på sine følelser, når man f.eks. er stresset, ked af det, ensom eller keder sig. For mennesker med bulimi er overspisning gået hen og blevet tvangspræget og forbundet med en følelse af at miste kontrollen over maden.

Efter overspisningerne forsøger man at kompensere blandt andet ved at faste, dyrke overdreven motion og kaste maden op. Det er et spisemønster præget af enten-eller-tænkning.

Bulimi handler dybest set ikke om mad men om følelser. Det handler om, at man bruger mad til at håndtere intense og smertefulde følelser som vrede, angst, ensomhed og ked-af-det-hed.

Når følelser  bliver for intense og smertefulde, og vi ikke ved, hvad vi skal stille om med dem, kan vi forsøge at flygte fra dem. Det er det, bulimi handler om. Det er en mestringstrategi, hvor man enten afviser mad for at føle, at man har kontrol eller for at straffe sig selv, og overspiser blandt andet som trøst og for at sætte de svære følelser på pause.

Hvad er noreksi

Mennesker, der lider af anoreksi, undlader at spise, fordi de er bange for at tage på, har et forvrænget syn på deres krop og har et stærkt ønske om at tabe sig. Anoreksi rammer oftest piger og kvinder, men også drenge og mænd kan udvikle sygdommen, og det anslås, at ca. 5000 lider af anoreksi i Danmark.

Personer med anoreksi har et stærkt ønske om at blive tyndere og tyndere, hvilket medfører at nogle når helt ned på en kropsvægt, der ligger 15-20 % under deres normale vægt. Deres selvværd er meget lavt, og de hader typisk deres eget spejlbillede.

Mennesker med anoreksi er ofte ekstremt perfektionistiske og stiller typisk store krav til sig selv og til andre mennesker. Det, som særligt kendetegner mennesker med anoreksi, er deres behov for kontrol.

Ved at kontrollere følelser, mad, motion og vægt føler de, at de kan genvinde den kontrol, de ellers savner i deres tilværelse.

En lille andel af dem, der lider af anoreksi dør enten af underernæring, eller fordi de vælger at tage deres eget liv. Derfor er anoreksi den mest dødelige psykiske sygdom blandt unge piger. En efterundersøgelse af patienter med anoreksi viser, at efter 10 år er 7 % døde, og efter 20-30 år er dødeligheden 15-18%.

Den negative cirkel slider alvorligt både på kroppen og livskvaliteten. Det positive er, at du har gode muligheder for at bryde den negative cirkel og få et godt liv. Gennem erkendelse af spiseforstyrrelsen, med indsigt og den rette støtte er det muligt for dig at få et naturligt, afbalanceret forhold til mad og lære at håndtere dine følelser på andre og bedre måder end med spiseforstyrrelsen.

Al erfaring viser, at jo tidligere du erkender spiseforstyrrelsen og søger professionel behandling, jo bedre mulighed er der for, at du bliver rask igen.

Lider jeg af spiseforstyrrelse?

Stil dig selv følgende spørgsmål. Jo flere hvor du kan svare “ja”, jo mere sandsynligt er det, at du lider af en eller anden type spiseforstyrrelse:

 • Styrer mad og slankekure dit liv?
 • Er du overoptaget af din krop og din vægt?
 • Er du bange for, at du ikke kan stoppe, når du først begynder at spise?
 • Spiser du nogle gange, til det bliver fysisk ubehageligt?
 • Føler du skyld, skam eller bliver deprimeret, når du har spist?
 • Kompenserer du/straffer dig selv for overspisning ved f.eks. at faste, kaste maden op, dyrke overdreven motion eller bruge afførende midler?

Spiseforstyrrelsen er hyppigst blandt teenagepiger og unge kvinder. 9 ud af 10 med bulimi er kvinder. Mennesker med bulimi er oftest normalvægtige, og derfor er lidelsen også sværere for omverdenen at opdage.

Der kan være mange forskellige symptomer, der indikerer, om du lider af en spiseforstyrrelse. Her kan du se nogle af de mere typiske tegn på spiseforstyrrelser.

Mad – tegn på spiseforstyrrelser:

 • Det kan være, at du har mange regler om hvornår, hvordan og hvad du må spise.
 • Det kan også være at du igen og igen kommer til at spise “det forkerte” og alt for meget.
 • Du undgår helst fødevarer, som indeholder mange kulhydrater og fedt.
 • Det kan også være, at du føler dig afhængig af fødevarer, som indeholder mange kulhydrater og fedt.
 • Det er vigtigt for dig, at du har kontrol over, hvad der er i den mad, du spiser.,
 • Det kan også være, at du ofte eller hele tiden har en oplevelse af, at du slet ingen kontrol har med hvad, du spiser.
 • Det kan være, du oplever, at du ender med at spise alt for meget, når du sætter dig for, at du skal tabe dig.
 • Måske spiser du i smug.
 • Du taler meget om mad, vægt og udseende.
 • Du sulter dig selv eller har episoder, hvor du helt ukontrolleret spiser store mængder af mad. Måske går du og småspiser dagen lang uden at have reelle, faste måltider. Måske kaster du maden op igen.

Krop – tegn på spiseforstyrrelser:

 • At tage (mere) på i vægt er din største frygt.
 • Du er utilfreds med din krop.
 • Du undgår at deltage i strandture, svømning eller anden sport der kan afsløre, hvordan din krop ser ud.
 • Du dyrker sport i et voldsomt omfang. Ofte selvom du ikke har lyst.
 • Det kan også være, at du slet ikke kan overskue at dyrke sport.
 • Du kan opleve fysiske tegn som træthed, hovedpine, svimmelhed, forstoppelse og ondt i maven.

Psyke – tegn på spiseforstyrrelser:

 • Du isolerer dig og foretrækker at spise alene. Bl.a. fordi du føler dig nervøs eller skyldig over at spise.
 • Du trives ikke blandt andre mennesker og isolerer dig i din egen verden.
 • Du har et lavt selvværd. Du bryder dig ikke om dig selv og har svært ved at se din værdi som menneske.
 • Du gør dig meget umage for at gøre andre mennesker tilfredse. Også selvom det betyder, at du må vælge at ignorere egne behov.
 • Du er rastløs og har svært ved at koncentrere dig. Du f.eks. kan have svært ved at samle dig om og blive ved den samme opgave, aktivitet eller situation i længere tid af gangen. Du har svært ved at falde i søvn.
 • Dit humør svinger mellem at være meget glad til depressiv.

Hvis du kan svare ja til flere af ovenstående punkter, kan det være tegn på en spiseforstyrrelse. Det er vigtigt, at du søger hjælp da en spiseforstyrrelse går sjældent over af sig selv – hent støtte i dine nære relationer.

Min erfaring er desværre, at den behandling, som de piger der kommer til os i klinikken, tidligere har oplevet, ikke har hjulpet dem ret meget. Min oplevelse er, at det skyldes, at der er ALT for meget fokus på spiseforstyrrelsen og ALT for lidt fokus på det, klienten kommer med. 
Spiseforstyrrelsen er kommet ind i dit liv af en grund. Og det at se den som en fjende, har ikke hjulpet ret mange.. Hypnose kan hjælpe men det kræves åbenhed ærlighed og villighed til at se hvad der ligger bag.

Spiseforstyrrelse kan behandles med hypnosebehandling effektivt.

Med få ord vil jeg beskrive et forløb med Spiseforstyrrelse:

1. Først skal du lære at være i tilstanden af hypnose, hvor vi går ind og arbejder med at fjerne dine vaner i forbindelse med problemstillingen.

2. Næste punkt er at fjerne den følelse, der hører sammen med problemstillingen, ved at gå tilbage til hvor problemet opstod henne. Problemstillingen hører jo til i fortiden, men vi har som mennesker en evne til at lægge låg på vores problemer, da vi ikke kan bære alle de problemer, vi har oplevet.

Det betyder, at vi går helt tilbage til årsags stedet, hvor følelsen hører til, og smider følelserne og krops spændinger væk fra kroppen.

3. Næste punkt: vi forløser selve følelsesoplevelsen

Men på et tidspunkt møder vi et uforløst problem igen i vores voksenliv, som så udløser vores gamle glemte problemstilling – og derved oplever vi det nutidige følelses problem, som noget vi nu ikke længere forstår…..

Jeg vil foreslog 3-5 behandlinger